Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Офіс Генпрокурора представив пропозиції змін до КПК, які активізують судовий розгляд справ Майдану

Заступник Генерального прокурора Максим Якубовський та керівник Департаменту у справах Майдану Олексій Донський на засіданні Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності обґрунтували необхідність змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо дотримання розумних строків кримінального провадження. Народні депутати розглядали відповідний законопроект.

За словами прокурорів, невиправдано тривалий розгляд кримінальних проваджень в судах зумовлений, в тому числі, системними недоліками Кримінального процесуального кодексу України, норми якого створюють виключні можливості для затягування судового процесу.

Прокурори спільно з громадськими організаціями ініціюють зміни норм КПК, щоб мінімізувати можливість процесуальних диверсій сторін, спрямованих на затягування процесу. Мова йде про зриви судових засідань під приводом зайнятості адвоката в іншому судовому процесі; завідомо необґрунтовані відводи суду, прокурорам; очевидно безпідставні, юридично безперспективні клопотання, які мають на меті виключно затягування часу тощо.

Наразі, приміром, у справах Майдану внаслідок зловживань правами стороною захисту в одному з кримінальних проваджень судовий розгляд триває аж понад 7 років, у 9 – понад 6, у 17 – понад 5, у 12 понад 4 роки.

Вдосконалення процедур дозволить проводити судові засідання у випадку неодноразової неявки захисника, обраного обвинуваченим, шляхом розширення умов для залучення адвоката безкоштовної правової допомоги. Крім того, ініційовано можливість проведення судового засідання у разі, якщо прибув хоча б один захисник обвинуваченого.

Прокурори також наголосили, що у справах Майдану існують провадження, що роками залишаються на стадії підготовчого засідання, на якому не вирішуються питання щодо винуватості особи, а його основна функція – визначитись щодо можливості призначення обвинувального акту для розгляду справи по суті. Наприклад, у 2 кримінальних провадженнях підготовче засідання триває вже понад 3 роки; ще у 2 – понад 4; а у 4 – понад 5 років.

Терміни проведення підготовчого провадження запропоновано обмежити 15 робочими днями, із встановленням запобіжників щодо підстав перенесення судових засідань.

Зміни до процедур дозволять подолати дисбаланс між кількістю справ, в яких обвинувальні акти направлені до суду, та кількістю вироків.

Так, з 2014 року прокурорами Офісу Генерального прокурора у справах Майдану до суду скеровано 143 обвинувальні акти стосовно 254 осіб. При цьому набрали законної сили вироки лише відносно 27 осіб, водночас ще 16 осіб звільнені від кримінальної відповідальності з нереабілітуючих підстав, а переважна більшість з них – 12 у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Якнайшвидше прийняття змін до КПК – також запорука вирішення гострої проблеми закінчення строків давності. У тому числі, у справах Майдану, у яких в період листопада 2023 – лютого 2024 року такі строки закінчаться у 175 епізодах тяжких злочинів, що розглядаються судами відносно 133 обвинувачених.

Представники Офісу Генпрокурора закликали Комітет ВР з питань правоохоронної діяльності після прийняття за основу законопроекту про зміни до КПК долучити прокурорів до процесу його доопрацювання до другого читання.