Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Офіс Генпрокурора поновив право власності держави на історичну пам’ятку національного значення «Городище «Велике Ходосівське»

На виконання рішення суду за позовом Офісу Генерального прокурора у державну власність повернуто майже 14 га земель історико-культурного призначення, на яких розташоване оборонне укріплення «Змієві вали» пам’ятки археології національного значення «Городище «Велике Ходосівське».

Історична пам’ятка знаходиться в Обухівському районі на Київщині.

Прокурори встановили факт незаконного оформлення сільськогосподарським товариством частини славетного городища у приватну власність. Відреагували на порушення та бездіяльність уповноважених державних органів. Захищаючи інтереси держави, звернулися з позовною заявою до суду.

«Городище «Велике Ходосівське» – одне з городищ-гігантів лісостепової України середини І тис до н. е., яке є надбанням українського народу та невідтворним джерелом інформації про його зародження, формування, розвиток.

Стародавня оборонна споруда «Змієві вали», створена для захисту поселення Скіфського часу, продовжувала виконувати свої функції у період Київської Русі та під час оборони м. Києва в 1941 році. 

Багатовікові пам’ятки допомагають захищати державу і зараз – у ході збройної агресії російської федерації проти України. За інформацією військових, такі фортифікаційні споруди дали змогу зупинити наступ окупантів на південь від Житомирської траси у березні 2022 року.