Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Україна отримала другу французьку мобільну лабораторію ДНК для роботи у регіонах активних бойових дій

Генеральний прокурор Андрій Костін спільно з Надзвичайним і Повноважним Послом Французької Республіки в Україні Етьєном де Понсеном передали Міністерству юстиції України вже другу французьку мобільну лабораторію ДНК. Дарчий сертифікат та ключі отримав Міністр юстиції Денис Малюська.

Першу таку лабораторію було передано у серпні 2022 року. Вона вже понад 8 місяців успішно працює на території Харківської області. Нею користуються експерти Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса». Експерти інституту відзначають, що ця мобільна лабораторія стала винятково корисною при здійсненні молекулярно-генетичних досліджень під час розслідування воєнних злочинів, скоєних російськими загарбниками.

«Наразі ми отримуємо вже другу пересувну мобільну ДНК-лабораторію від Французької Республіки. Значною мірою це стало можливим завдяки зусиллям особисто пана Посла Етьєна де Понсена, за що я щиро вдячний Вам, Міністру юстиції Франції Еріку Дюпоне-Моретті та у Вашій особі усій Французькій Республіці за підтримку та співпрацю», – зазначив Андрій Костін.

Ця лабораторія працюватиме на територіях Дніпропетровської та сусідніх деокупованих областей, які ще й досі потерпають від масованих обстрілів як артилерійських, так і авіаційних. Ці регіони зазнали значних руйнувань та, на жаль, численних жертв серед цивільного населення.

«Досі представники правоохоронних органів у ході оглядів місць подій виявляють тіла загиблих громадян, а іноді й місця масових поховань. Мобільна лабораторія значно пришвидшить процес ідентифікації загиблих. Українські експерти зможуть безпосередньо на місці скоєння злочину проводити всі необхідні дії, тим самим зменшуючи час невизначеності та очікування результатів для родичів та близьких жертв агресії», – констатував Генпрокурор.

Пан Етьєн де Понсен зазначив, що з перших днів повномасштабного вторгнення Франція підтримує Україну. Французькі експерти першими серед іноземних партнерів рік тому прибули у деокуповані міста Київської області для допомоги українським правоохоронцям. З того часу триває постійна співпраця.

Міністр юстиції Денис Малюська подякував французьким партнерам за підтримку, яку вони продовжують надавати Україні.

«Ще одна мобільна ДНК-лабораторія, що надає можливість проводити експертизи на місцях ексгумації тіл, без зайвої втрати часу на транспортування матеріалів із областей, які потребують цього найбільше, є величезним внеском у нашу спільну боротьбу з безкарністю та задля досягнення верховенства міжнародного права. Це надзвичайно цінна підтримка для належної фіксації, збереження доказів та подальшого притягнення до відповідальності кожного, хто став на бік зла, позбавивши ні в чому не винних українців фундаментального права на життя», – зазначив Денис Малюська.

Також він додав, що «доказом щирого прагнення французьких партнерів стати з Україною поруч у боротьбі з безкарністю слугує той факт, що вже у квітні 2022 року до України прибула перша група французьких експертів Інституту кримінологічних досліджень Національної жандармерії для того, щоб з'ясувати докази воєнних злочинів».

«Саме тоді фейки росіян про нібито «вигадані» масові вбивства українців у Бучі, Ірпені тощо та «спеціально звезені для показовості трупи людей» були вщент розбиті о докази, доведені незалежними міжнародними експертами-криміналістами. Саме докази французьких жандармів стали першими від незацікавленої сторони, які підтвердили вчинення росіянами воєнних злочинів на території України», – наголосив Денис Малюська.