Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Офіс Генерального прокурора захистив унікальну пам’ятку в центрі Києва – будинок Осипа Родіна

Органи прокуратури всебічно відстоюють інтереси держави, зокрема щодо збереження об’єктів культурної спадщини.

За принципової позиції прокурорів Офісу Генерального прокурора Верховний Суд залишив у Переліку об’єктів культурної спадщини будинок Осипа Родіна.

Товариство з обмеженою відповідальністю намагалося позбавити унікальну пам’ятку столиці охоронного статусу.

Водночас суди апеляційної та касаційної інстанції підтримали доводи прокуратури. Верховний Суд поставив крапку у справі – відмовив суб’єкту господарювання в задоволенні позовних вимог. Пам’ятка, яка є перлиною нашої столиці, залишилася під охороною держави.

Будинок Осипа Родіна розташовується по вул. Олеся Гончара, 71 у Києві. Він побудований за проєктом видатного київського архітектора Володимира Ніколаєва. Має історичну та архітектурну цінність.

Об’єкт культурної спадщини – один із двох збережених зразків традиційної забудови кінця ХІХ ст. у кварталі вулиці Олеся Гончара та цінний зразок забудови періоду капіталізму межі ХІХ – ХХ ст.

Цінність будинку полягає ще й у тому, що з тих часів він уник руйнувань і значних реконструкцій. Збереглися автентичні конструкції усіх трьох поверхів, об’ємно-просторове рішення будівлі та її силует, стильові ознаки у декорі фасаду.

Науковці, усі небайдужі кияни і гості міста, а також прийдешні покоління мають змогу відстежувати та досліджувати трансформацію архітектури історичного ареалу Києва.