Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Офіс Генерального прокурора та IBA заявили про підписання Меморандуму про взаєморозуміння

Офіс Генерального прокурора (ОГП) та Міжнародна асоціація адвокатів (IBA) підписали Меморандум про взаєморозуміння (Меморандум) щодо співробітництва з метою забезпечення притягнення до відповідальності за воєнні злочини та інші міжнародні злочини, включаючи злочин агресії, геноцид та злочини сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. Меморандум, підписаний Генеральним прокурором Андрієм Костіним, Президентом IBA Стернфордом Мойо та Виконавчим директором IBA доктором Марком Еллісом, набрав чинності 20 жовтня 2022 року і охоплює такі сфери співробітництва:

- Доступ та використання фото- та відеофайлів як потенційних доказів міжнародних злочинів, вчинених в Україні, зібраних через мобільний застосунок – eyeWitness to Atrocities;

- Експертна підтримка щодо міжнародних злочинів, в тому числі розробка та впровадження ефективних стратегій розслідування (наприклад, щодо сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом);

- Підвищення теоретичної та практичної спроможності прокурорів забезпечувати правосуддя та відповідальність відповідно до міжнародних стандартів з урахуванням права на справедливий суд;

- Посилити існуючі моделі співпраці з Міжнародним кримінальним судом відповідно до принципу комплементарності;

- Виступати за створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії для притягнення до відповідальності вищого політичного та військового керівництва російської федерації;

- Експертна допомога Міжвідомчій робочій групі України з питань замороження активів, яка координує розшук, арешт та конфіскацію активів осіб, які прямо чи опосередковано причетні до агресії росії проти України; і

- Докладати зусиль у співпраці з міжнародними партнерами для створення міжнародного механізму компенсації, спрямованого на забезпечення повного та ефективного відшкодування шкоди, заподіяної Україні та українському народу.

ОГП є провідним органом державної влади з розслідування міжнародних злочинів та координації зусиль для ефективного документування порушень прав людини та гуманітарного права, вчинених під час триваючого збройного конфлікту в Україні.

ОГП продовжує тісно співпрацювати з відповідними міжнародними партнерами та інституціями з метою забезпечення справедливості та відповідальності за міжнародні злочини, вчинені під час російської агресії проти України.

Пан Костін зазначив: «Зростає кількість повідомлень про ймовірні воєнні злочини та пов’язані з ними порушення прав людини під час російського вторгнення, що триває, а розслідування та судове переслідування таких злочинів є надзвичайно складним завданням». Офіс Генерального прокурора вітає спеціальні знання та багатий досвід, який може надати IBA, зокрема у сферах міжнародного гуманітарного та кримінального права.

Міжнародна асоціація адвокатів (IBA), виступає глобальним голосом юридичної професії, є провідною організацією міжнародних юристів-практиків, асоціацій адвокатів та правничих товариств. Заснована в 1947 році, невдовзі після створення Організації Об’єднаних Націй, вона народилася з переконання, що організація, яка складається зі світових асоціацій адвокатів, може сприяти глобальній стабільності та миру шляхом відправлення правосуддя.

Пан Мойо заявив: «Підписання цієї угоди формалізує підтримку України з боку IBA у сферах загального правосуддя, і я впевнений, що досвід IBA допоможе Україні в досягненні цих спільних амбіцій. Під керівництвом Виконавчого директора IBA асоціація надаватиме повну підтримку пану Костіну та його офісу в їхній діяльності».  

У вересні 2022 року під час візиту в Україну д-р Елліс зустрівся з Генеральним прокурором, щоб обговорити питання надання практичної допомоги та співпраці зі світовою юридичною спільнотою. 

Доктор Елліс заявив: «Я з гордістю заявляю про підписання Меморандуму про взаєморозуміння з Офісом Генерального прокурора, в якому викладено напрями, за допомогою яких IBA буде підтримувати шляхи до правосуддя для українського народу. І IBA, і ОГП переслідують спільну мету – розслідувати і переслідувати злочини агресії, воєнні злочини та злочини сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, де б вони не вчинялися під час цієї війни, спровокованої росією. Постійна співпраця та підтримка є життєво важливими для притягнення винних у таких злочинах до відповідальності, і я захоплююся непохитною цілеспрямованістю, рішучістю та лідерством Андрія Костіна, які спрямовані на забезпечення проведення судових процесів відповідно до міжнародних стандартів справедливого судочинства».