Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Офіс Генерального прокурора продовжить моніторинг дотримання прав суб’єктів господарювання як учасників кримінального провадження

Заступник Генерального прокурора Дмитро Вербицький провів оперативну нараду в онлайн-форматі з керівниками обласних прокуратур щодо організації роботи на напрямі захисту інвестицій.

Генеральним прокурором затверджено оновлені Стандарти діяльності прокурорів у сфері захисту інвестицій під час досудового розслідування, і тепер вони є обов’язковими.

«Дотримання прокурорами Стандартів - запобіжник надмірних та необґрунтованих процесуальних дій і заходів", - зазначив заступник Генпрокурора.

Дмитро Вербицький наголосив, що відповідно до положень Стандартів обшук є крайньою слідчою дією та повинен проводитись у виключних випадах, коли вичерпано інші можливості здобуття доказів у кримінальному провадженні.

Також було обговорено результати проведення «аудиту» усіх кримінальних проваджень, у яких фігурують представники бізнесу, а також аналізу вжиття обмежувальних заходів, прийняття остаточних процесуальних рішень.

Частка кримінальних проваджена вказаної категорії склала 0,5% від їх загальної кількості (всього 6 471 із понад 1 млн 422 тис), разом з тим, у ході «аудиту» було закрито 1 218 проваджень.

Також спостерігається динаміка до зменшення майже вдвічі кількості застосованих заходів забезпечення кримінального провадження, які стосуються майна підприємства та кількості проведених обшуків.

Дмитро Вербицький наголосив, що питання дотримання прав підприємців під час досудового розслідування є надважливим, а тому «аудит» таких кримінальних проваджень та моніторинг фактів тиску на бізнесу не завершено, робота буде тривати.