Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Офіс Генерального прокурора через суд повернув державі адмінбудівлю в центрі Києва

За апеляційної скарги Офісу Генпрокурора суд повернув державі право власності на адмінбудівлю по Музейному провулку в м. Києві. Там розміщені державні інституції – приймальня Кабінету Міністрів України і структурні підрозділи міністерств та відомств.

Також суд апеляційної інстанції скасував незаконну реєстрацію права власності на цю будівлю за Державною акціонерною компанією «Укрресурси», якій Кабмін у 2008 році передав її на баланс та у користування.

Попри належність цього об’єкта державі, його незаконно зареєстровано як колективну власність компанії. Неправомірна реєстрація права власності за ДАК «Укрресурси» позбавила державу можливості здійснювати повноваження власника цього майна.

Крім того, було порушено провадження у справі про банкрутство компанії та розпочато процедуру ліквідації. Внаслідок чого виникла загроза безпідставного відчуження будівлі, щоб виконати вимоги кредиторів.

У зв’язку з цим Секретаріат Кабінету Міністрів України звернувся до суду з позовом про визнання за державою права власності на будівлю та скасування незаконної реєстрації права власності.

Проте господарський суд м. Києва в задоволенні позову відмовив.

Офіс Генерального прокурора з метою ефективного захисту інтересів держави та збереження у державній власності об’єкта, який використовується для розміщення органів державної влади, оскаржив судове рішення в апеляційному порядку.

Північний апеляційний господарський суд визнав обґрунтованими доводи прокурора і задовольнив апеляційну скаргу.