Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Обстріл житлового будинку в Чернігові - оператора-навідника збройних сил РФ засуджено до 10 років позбавлення волі

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури оператора-навідника військової частини 41659 35-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади у складі 41-ї загальновійськової армії збройних сил Російської Федерації засуджено за порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Судом йому призначено покарання у виді 10 років позбавлення волі.

Стороною обвинувачення у суді доведено, що оператор-навідник, виконуючи незаконний наказ командира батальйону, 26 лютого 2022 року обстріляв осколково-фугасним снарядом калібру 125 мм житловий багатоповерховий будинок у місті Чернігові, який не був військовою ціллю і не використовувався для військових потреб. В результаті обстрілу окремі житлові приміщення будинку повністю зруйновано.

У подальшому, завдяки злагодженим діям Збройних Сил України ворожий танк знищено, а підсудного взято в полон.

Під час судового розгляду російський військовий визнав свою провину у вчиненні інкримінованого злочину та щиро покаявся. Сторона захисту просила призначити для нього більш м’яке покарання з огляду на те, що військовослужбовець виконував наказ командира.

Водночас, судом доводи захисника не взято до уваги, оскільки для підсудного наказ був завідомо злочинним.

Вирок законної сили не набрав.