Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Обстріл освітніх закладів та будинків на Луганщині – розпочато кримінальні провадження

Прокурорами управління нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях у Луганській області та в умовах збройного конфлікту, Луганської обласної прокуратури розпочато кримінальні провадження за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, 17 лютого 2022 року близько 9 години ранку незаконні збройні формування «ЛНР» окупаційної адміністрації РФ здійснили артилерійський обстріл смт Станиця Луганська Щастинського району Луганської області. Внаслідок відкриття вогню пошкоджено будівлю дитячого садка «Казка» та будинок місцевого мешканця. В результаті віроломного обстрілу постраждали працівники, що перебували у приміщенні дитсадка. Правоохоронці оперативно евакуювали дітей до підвального приміщення.

Крім того, близько 11 години ранку учасники НЗФ «ЛНР» відкрили артилерійський вогонь по мирним мешканцям одного з селищ Попаснянської територіальної громади Луганської області. Внаслідок ворожого обстрілу пошкоджено житловий будинок та будівлю навчального закладу, в якому на момент обстрілу перебувало 30 учнів та 14 співробітників. Також один із снарядів пошкодив газомережу населеного пункту. На даний час без газопостачання залишилося 70 квартир в багатоповерхівках та 96 приватних будинків.

Ці дії становлять пряму загрозу життю й здоров’ю мирного населення, суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, а саме ст. 52 Додаткового протоколу до Женевської конвенції про захист жертв війни від 1949 року та ст. 25 Гаазької конвенції 1907 року, що вказує на порушення законів та звичаїв війни з боку НЗФ контрольованих Російською Федерацією.            

Наразі тривають першочергові слідчі дії та встановлюються всі обставини вчинення злочину.

Досудове розслідування доручено слідчим 3 управління Головного управління СБУ в Донецькій та Луганській областях.