Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Обстріл мирних міст Луганщини – розпочато кримінальні провадження

За процесуального керівництва прокурорів Луганської обласної прокуратури зареєстровано кримінальне провадження щодо обстрілу окупантами цивільних об’єктів та об’єктів критичної інфраструктури Луганщини за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Встановлено, що ввечері 6 березня 2022 року внаслідок обстрілу з невстановленої зброї м. Попасна та смт Комишуваха Сєвєродонецького району Луганської області ворожими військами пошкоджено газопровід, територію Попаснянського вагонного ДЕПО, залізничного вокзалу та ліцею. Ушкоджень також зазнали багатоквартирні житлові будинки, штрафмайданчик одного з відділів поліції. Вщент зруйновано ряд приватних будинків через пряме попадання снарядів. Внаслідок обстрілу 75-річний мешканець м. Попасна отримав осколкове поранення.

Крім того, ввечері 5 березня 2022 року ворожі війська з невстановленої зброї відкрили вогонь у бік міст Гірське та Золоте Луганської області. Під час обстрілу значних пошкоджень зазнали житлові будівлі, господарчі споруди та гаражі. Крім того, пошкоджено освітні заклади та об’єкти інфраструктури міст. У Гірському зазнав шкоди газопровід, у Золотому - високовольтна лінія електромережі, внаслідок чого містяни залишилися без світла.

Такі дії становлять пряму загрозу життю й здоров’ю мирного населення, суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, а саме ст. 51, 52 Додаткового протоколу до Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року, які прямо забороняють напади на цивільне населення та цивільні об’єкти.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні доручено слідчим відділу поліції № 4 Сєвєродонецького районного управління поліції Головного управління Нацполіції в Луганській області.

Наразі у кримінальному провадженні вживаються всі можливі та належні заходи для встановлення обставин події та причетних осіб.