Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Облаштували фейкові обмінники та заволоділи понад 5,4 млн грн – у Києві судитимуть ОЗГ

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури міста Києва скеровано до суду обвинувальний акт стосовно трьох учасників організованої злочинної групи за фактом шахрайства (ч. 4 ст. 190 КК України).

Розслідуванням встановлено, що злочинну схему організували двоє чоловіків та жінка. Під виглядом обміну валюти вони заволодівали коштами громадян.

Обвинувачені заздалегідь підшуковували приміщення із запасним виходом, яке орендували за підробленими документами, облаштували фейкові пункти обміну валют та розміщали на популярних сайтах (finance, kurs та minfin) оголошення про обмін валюти за вигідним курсом.

Приміщення були обладнані рекламними щитами, апаратами для рахування грошових коштів, елементами комп’ютерної техніки, офісним обладнанням та фіктивними куточками споживача із копіями неіснуючих дозвільних документів реальних суб’єктів господарської діяльності.

Для приховування своїх дій вони використовували засоби конспірації, систематично змінювали сім-карти та мобільні телефони.

Отримавши від клієнтів грошові кошти для обміну, зачиняли вхідні двері «обмінного пункту» на магнітний замок, блокуючи потерпілих всередині, а самі разом з валютою залишали приміщення через запасний вихід.

У такий спосіб спільникам вдалося ошукати громадян на суму понад 5,4 млн гривень.

Слідчим шляхом правоохоронцям вдалося встановити та затримати учасників схеми, у тому числі її організатора. Наразі він та його спільник перебувають під вартою, жінка, яка виконувала роль касира - під домашнім арештом.

Досудове розслідування здійснювалося СУ ГУ Нацполіції в м. Києві.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.