Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Обіцяв «повернути з російського полону» загиблого українського військового – харківʼянину повідомлено про підозру у шахрайстві

За процесуального керівництва Немишлянської окружної прокуратури м. Харкова громадянину повідомлено про підозру у шахрайстві (ч. 4 ст. 190 КК України).

За даними слідства, підозрюваний дізнався, що його товариш – український військовослужбовець безвісти зник у зоні проведення бойових дій. Згодом і йому, і родині бійця, стало відомо, що чоловік загинув. 

Проте він зателефонував дружині загиблого товариша та вирішив її переконати у тому, що інформація про смерть чоловіка не достовірна, а насправді він перебуває у російському полоні. 

Систематичними повідомленнями та дзвінками він виманював у жінки 10 тис доларів США за вирішення питання про начебто включення її чоловіка до списку обміну військовополонених. Він повідомив про те, що має «звʼязки» для того, щоб бійця включили першим у список на повернення в Україну. Жінка повірила другу родини та погодилась передати йому необхідну суму для повернення чоловіка з російського полону. 

Правоохоронці затримали підозрюваного в порядку ст. 208 КПК України під час отримання всієї суми в одному з харківських торгових центрів.

Наразі вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Досудове розслідування здійснює СВ ВП № 1 ХРУП №2 ГУНП в Харківській області. Оперативний супровід – Департамент військової контррозвідки СБУ та ВБ СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.