Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Незаконно вирубали дуби на майже 900 тис грн – на Житомирщині судитимуть злочинне угруповання «чорних лісорубів»

Прокурори Житомирської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно трьох учасників організованого угруповання за фактом незаконних порубок лісу, перевезення та збуту деревини, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 4 ст. 246 КК України).

Розслідуванням встановлено, що організатор незаконних порубок – мешканець Бердичева. До протиправної діяльності залучив ще двох місцевих жителів, які є рідними братами.

Він підшукав приміщення для складування та обробки деревини, забезпечив співучасників інструментом, спецавтомобілем з краном-маніпулятором. Наказав дотримуватися конспірації та сам підвозив їх до місць порубки дерев.

Його спільники спилювали кращі сортові дуби у Романівському лісгоспі та розкрижовували на колоди для зручного транспортування. Злочин ретельно приховували: за деревиною приїжджали вночі, вантажили та доставляли на пилораму, що на території Осиківської сільської ради Бердичівського району. 

Протягом січня-лютого 2022 року «чорні лісоруби» вирубали майже 60 багаторічних сироростучих дубів. Деревину продавали, а гроші використовували на власні потреби.

Експертиза встановила, що злочинне угруповання заподіяло державним інтересам та довкіллю шкоди на майже 900 тис грн.

З метою подальшої спецконфіскації накладено арешт на один вантажний і два легкові автомобілі, а також бензопилу. 

Також заявлено позови про стягнення з обвинувачених заподіяних збитків на зазначену суму.

Досудове розслідування здійснювали слідчі ГУНП в Житомирській області, оперативний супровід – Управління стратегічних розслідувань в області ДСР Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.