Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Незаконний видобуток корисних копалин та фінансування тероризму – арештовано майно громадянина РФ на 1 млрд грн

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора розслідується кримінальне провадження за фактом здійснення групою осіб, яку організував громадянин РФ, незаконної діяльності, пов’язаної з видобутком корисних копалин, ухиленням від сплати обов’язкових податків і плати за землю, виведенням коштів та фінансуванням тероризму (ч. 2 ст. 197-1, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 212, ст. 240, ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 257, ч. 3 ст. 258-5 КК України).

За клопотанням прокурорів судом ухвалено рішення про накладення арешту на особисте майно російського бізнесмена, майно підконтрольних йому комерційних структур, банківські рахунки та незаконно видобуті корисні копалини загальною вартістю понад 1 млрд грн.

За даними слідства, громадянин РФ незаконно набув право власності на низку спеціалізованих підприємств, а також одержав дозволи на спеціальне користування надрами на території України. В порушення вимог діючого законодавства, у співучасті з іншими фізичними особами він здійснював видобуток у промислових масштабах щебню і піску на території Київської та Житомирської областей. Кошти від реалізації корисних копалин через групу офшорних компаній виводилися та використовувались для його особистого незаконного збагачення. Перераховувалися до РФ, а також на матеріальне забезпечення окупаційних адміністрацій в Криму і псевдореспублік «ДНР/ЛНР».

В ході досудового розслідування також встановлено, що цей громадянин виправдовував та визнавав правомірною збройну агресію РФ проти України, розпочату у 2014 році. Він заперечував тимчасову окупацію частини території нашої держави, глорифікував осіб, які здійснювали збройну агресію.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється ДБР за оперативного супроводу СБУ.