Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Незаконне засудження заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу – судитимуть окупаційного суддю

За процесуального керівництва прокуратури автономії у порядку спеціального досудового розслідування до суду скеровано обвинувальний акт стосовно колишнього судді Сімферопольського районного суду АР Крим за фактом порушення законів та звичаїв війни ( ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, обвинувачений, будучи «суддею» незаконно створеного «Сімферопольського районного суду Республіки Крим», безпосередньо реалізував політику держави-окупанта, спрямовану на переслідування проукраїнськи налаштованого населення півострова. У 2017 році він достовірно знав, що відповідно до норм міжнародного гуманітарного права з моменту окупації на півострові діють виключно норми національного законодавства України. Проте незаконно здійснював розгляд «обвинувального акту» відносно заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу за фактом його виступу в прямому ефірі українського телеканалу та нібито закликів до порушення територіальної цілісності РФ.  

Під час розгляду обвинувачений незаконно керувався кримінальним та кримінально-процесуальним законодавством Російської Федерації. Також проігнорував ряд доказів, що спростовували висунуте обвинувачення, у тому числі висновки експерта та спеціаліста, де зазначалося, що публікація «не може сприяти порушенню територіальної цілісності РФ». Такі дії свідчили про позбавлення права заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу на справедливий судовий процес, що є серйозним порушенням ст. 64 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

Таким чином обвинувачений незаконно засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу до 2 років позбавлення волі в колонії-поселенні із забороною займатися публічною діяльністю протягом 2 років.

Раніше в порядку спеціального досудового розслідування АР Крим та м. Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт стосовно судді за фактом державної зради (ст. 111 КК України). Наразі він перебуває на розгляді у Шевченківському районному суді м. Києва. 

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося Головним управлінням Нацполіції в АР Крим та м. Севастополі.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

За матеріалами прокуратури АР Крим та м. Севастополя