Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Незаконне переслідування кримськотатарських активістів – судитимуть окупаційну суддю

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та м. Севастополя, в порядку спеціального досудового розслідування до суду скеровано обвинувальний акт стосовно судді за фактом вчинення державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено, що обвинувачений після окупації півострова у 2014 році, зрадивши присязі на вірність народу України, перейшов на службу до незаконно створених судових органів та обійняв посаду голови «Джанкойського районного суду Республіки Крим». Він виніс постанови про визнання п’яти кримськотатарських активістів винними у, нібито, порушенні встановленого порядку організації чи проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи чи пікетування (ч. 5 ст. 20.2 КпАП РФ). Йдеться про події 3 травня 2014 року, коли окупаційна влада незаконно заборонила в’їзд до Криму колишньому Голові Меджлісу кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву. Тоді, на знак протесту та виступаючи проти окупації, кримчани перекрили дорогу на кількох ділянках трас Сімферополь-Севастополь, Херсон-Джанкой-Феодосія-Керч, Сімферополь-Феодосія-Керч та інших.

Своїми діями та рішеннями обвинувачений надавав допомогу представникам держави-окупанта у переході судової системи України, що діяла на півострові, на відправлення правосуддя на підставі законодавства РФ.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося територіальним управлінням ДБР, розташованим у м. Мелітополі.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

За матеріалами прокуратури АР Крим та м. Севастополя