Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Незаконне переправлення за кордон військовозобов’язаних – викрито жителя Харкова

За процесуального керівництва Новобаварської окружної прокуратури м. Харкова громадянину повідомлено про підозру в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 КК України).

За даними слідства, у жовтні 2022 року мешканець Харкова заснував благодійну організацію та під виглядом волонтерської діяльності організовував безперешкодний виїзд за кордон військовозобов’язаних осіб.

За налагодженою схемою, керуючи процесом підготовки необхідної документації, сприяючи порадами та вказівками, за заздалегідь обумовлену суму грошових коштів він забезпечував внесення відомостей про ухилянтів до електронної системи «Шлях» у якості водіїв-волонтерів. В подальшому це дозволяло їм безперешкодно виїхати за кордон.

Вартість незаконної послуги коливалась від 3000 до 6500 доларів США.

Правоохоронці затримали чоловіка ст. 208 КПК України після отримання другої половини незаконної винагороди у розмірі 3500 доларів США.

У ході проведених обшуків у нього вилучено грошові кошти у сумі 77960 грн, 3500 доларів США, мобільні телефони, жорсткі диски, банківські картки, ноутбук, флеш-носії інформації, печатки ФОП та різних організацій, посвідчення волонтерів та документацію, що підтверджує злочинну діяльність.

Наразі перед судом за клопотанням прокурора ініційовано розгляд питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі відділу поліції № 1 ХРУП № 3 ГУНП в Харківській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.