Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Незаконне переправлення дітей через держкордон України – Офіс Генпрокурора реагує на порушення законодавства

Офіс Генерального прокурора пильно слідкує за неухильним дотриманням законодавства щодо незаконного перетину дітей через державний кордон України і жорстко реагуватиме на його порушення. 

Всього за період з початку війни з України евакуйовано 2 274 дітей вразливих категорій, з яких дітей соціальної сфери – 2069. Всього за кордон евакуйовано 1108 дітей, з яких 200 дітей з дитячих будинків-інтернатів.

Через зловживання при спробах вивозу дітей, позбавлених батьківського піклування за кордон особами, які не уповноважені на такі дії, та ажіотаж неурядових організацій, у тому числі закордонних навколо цих дітей, Кабінетом Міністрів України посилено контроль щодо перетину державного кордону дітьми вразливих категорій. Є перші дзвіночки спроб незаконного вивозу дітей, які позбавлені батьківського піклування за кордон.

Офісом Генерального прокурора за зверненням народного депутата розпочато кримінальне провадження за фактом вивозу з України з початку військової агресії РФ дітей, які не досягли 18-річного віку, з порушенням порядку перетинання державного кордону України (ч. 2 ст. 332 КК України).

В межах цього провадження буде встановлена доля та обставини вивозу дітей за кордон, з метою недопущення вчинення відносно них незаконних дій, зокрема усиновлення, торгівлі чи будь – якої форми експлуатації та притягнення винних осіб до відповідальності.

Окрім того, за процесуального керівництва Чернівецької окружної прокуратури затримано іноземців, які намагалися незаконно переправити немовлят через держкордон (ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 332 КК України).

За даними слідства, 14 березня двоє громадян Китайської Народної Республіки намагалися незаконно переправити через пішохідну смугу руху на пункті прикордонного пропуску «Порубне» у Чернівецькій області до Румунії двох дівчаток до трьох місяців. Іноземців затримали прикордонники. Жодних документів, які б підтверджували вивіз дітей за кордон, у них не було.

За попередніми даними, немовлята народилися у грудні 2021 року в одному з пологових будинків міста Києва. А громадянам КНР - студентам одного з київських університетів дітей, народжених від сурогатних мам, передала волонтерська організація для доставлення до Румунії начебто на прохання знайомих з Китаю. Дані про волонтерів встановлюються.

Малята у безпеці перебувають під наглядом лікарів.

Наразі вирішується питання про повідомлення іноземцям про підозру і обрання їм запобіжних заходів.

Слідство встановлює обставини, за яких діти потрапили до іноземців, а також інших причетних до злочину осіб.

Наголошуємо, що жодна дитина, яка має вразливий статус і перетнула чи перетинатиме державний кордон не залишиться поза увагою держави. Наша мета – повернути українських дітей додому.