Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Незаконне переміщення засуджених на окуповані території – підозрюється екскерівник херсонської колонії

За процесуального керівництва Миколаївської обласної прокуратури колишньому начальнику ДУ «Північна виправна колонія № 90» заочно повідомлено про підозру за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, підозрюваний під час окупації Херсонщини перейшов на бік ворога та обійняв псевдопосаду так званого «начальника Управления службы исполнения наказаний по Херсонской области», псевдоюрисдикція якого поширювалась і на тимчасово окуповану територію Миколаївської області.

На цій посаді підозрюваний керував процесами незаконного переміщення осіб, які утримувалися в установах кримінально-виконавчої служби. 

У травні 2022 року за його наказом із ДУ «Снігурівська виправна колонія № 5» на Миколаївщині 97 осіб, засуджених за вироками судів України та утримуваних під вартою, без їх згоди та із застосуванням примусу незаконно переміщено до виправних колоній окупованих територій Херсонщини.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється СБУ у Миколаївській області. 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.