Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Незаконна депортація та примусова мобілізація мешканців тимчасово окупованих територій Сходу України – розпочато кримінальні провадження

Луганська та Донецька обласні прокуратури зареєстрували кримінальні провадження за фактами незаконної депортації та примусової мобілізації мешканців тимчасово окупованих територій на Сході України. Такі дії кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, ватажки «ЛНР» та «ДНР» окупаційної адміністрації Російської Федерації здійснюють незаконне переміщення українських громадян, які мешкають на тимчасово окупованих територіях та є цивільними особами з точки зору міжнародного гуманітарного права. Такі дії можуть проводитися лише для забезпечення безпеки населення або у разі вагомих причин військового характеру. Наразі жодних підстав для цього немає. Тому ці дії становлять пряму загрозу життю й здоров’ю мирного населення, суперечать ст. 49 Женевської конвенції про захист жертв війни від 1949 року та ст. 85 Додаткового протоколу 1 до Женевських конвенцій, Гаазької конвенції про закони та звичаї війни на суходолі, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Загальної декларації про права людини, Конвенції про права дитини, Європейської конвенції про здійснення прав дітей та Закону України «Про охорону дитинства» та ведуть до порушення конституційних прав і свобод громадян України.

Крім того представники «ЛНР» та «ДНР» окупаційної адміністрації РФ примушують мешканців тимчасово окупованих територій ставати на військовий облік та приймати присягу на вірність окупаційній адміністрації. Це є порушенням ст. 51 Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 1949 року, що прямо забороняє окупаційній державі примушувати осіб, що перебувають під захистом, служити в її збройних чи допоміжних силах.

Наразі тривають першочергові слідчі дії, встановлюються обставини події та особи, причетні до вчинення злочину.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні доручено слідчим Головного управління СБУ в Донецькій та Луганській областях.