Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Недоплатили більше 43 млн грн податку на землю – у Запоріжжі викрито посадових осіб підприємства

За процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури двом посадовим особам місцевого підприємства повідомлено про підозру в ухиленні від сплати податку в особливо великому розмірі та службовому підробленні (ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України).

За даними слідства, підозрювані розробили та використовували упродовж 4 років протиправну схему з внесення до податкової звітності недостовірних відомостей. Вони суттєво зменшували коефіцієнт плати за землю, що перебувала у постійному користуванні їхньої комерційної структури. 

У кожний звітний період, починаючи з 2018 року, фінансовий директор та головний бухгалтер підприємства у податкових деклараціях зі сплати податку за землю умисно зазначали неіснуючі кадастрові номери земельних ділянок, оскільки за відсутності такого номеру податок нараховується за більшою ставкою. Вигаданий та зазначений у податковому документі цифровий код землі надавав можливість вносити за неї плату за меншим коефіцієнтом.

Це призвело до ненадходження до бюджету понад 43 млн грн. 

Наразі суд наклав арешт на нерухоме майно та земельні ділянки, які належать підозрюваним.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі Головного управління Нацполіції в Запорізькій області за оперативного супроводу співробітників Управління СБУ в Запорізькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.