Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Наказував атакувати цивільних у Маріуполі ракетами і авіабомбами – підозрюється генерал рф

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури командувачу 4-ї Червонопрапорної армії Військово-повітряних сил та Протиповітряної оборони Південного військового округу Повітряно-космічних сил зс рф заочно повідомлено про підозру. Йому інкримінують посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та ведення агресивної війни, за попередньою змовою, групою осіб (ч. 3 ст. 110, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 КК України).

За даними слідства, генерал-лейтенант армії держави-агресора з 24 лютого по травень 2022 року, підтримавши злочинні дії кремля щодо повномасштабного вторгнення на територію суверенної держави, наказав привести у повну бойову готовність підпорядковані підрозділи на військових аеродромах рф та у тимчасово окупованих регіонах України.

У подальшому він організував бойові вильоти авіації у повітряний простір нашої країни для бомбардування повітряних і наземних цілей у м. Маріуполі та Маріупольському районі. Удари наносилися по лікарнях, поштових відділеннях, навчальних закладах та багатоквартирних житлових будинках, де у підвальних приміщеннях від обстрілів ховались люди.

При цьому сам генерал рф - уродженець Тростянецького району Сумщини.

До нанесення ракетно-бомбових ударів військовий держави-агресора залучив декілька дивізій ППО, зенітно-ракетні, зенітно-артилерійські й радіотехнічні полки, армійську авіацію, а також центри управління та забезпечення. При цьому використовував літаки, штурмовики, винищувачі, бомбардувальники, гелікоптери, безпілотні й інші літальні апарати, які стартували з військових аеродромів рф та АР Крим. Повітряні судна і БПЛА атакували маріупольців керованими ракетами, а також авіаційними бомбами, авіапушками та іншим озброєнням, у тому числі, забороненим міжнародним правом.

Наслідком злочинних дій командувача армією рф стали численні жертви серед мирних мешканців, руйнування населених пунктів області.

Досудове розслідування за процедурою in absentia здійснюється слідчими ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.