Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Надавав представникам спецслужб РФ таємну військову інформацію – викрито співробітника УСБУ в Харківській області

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора співробітнику Управління СБУ в Харківській області повідомлено про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

За даними слідства, на початку березня 2022 року експосадовця Харківської міської ради завербували співробітники спецслужб РФ. За їх завданням він влаштувався до Антитерористичного штабу при УСБУ в Харківській області. Маючи доступ до інформації, він передавав ворогу контактні дані працівників СБУ, шляхи наступну ЗСУ, місця розташування позицій блокпостів і військової техніки, а також дані, які він щоденно вносив в закриту інформаційну систему. Таким чином підозрюваний допомагав представникам спецслужб РФ в проведенні підривної діяльності проти України в умовах воєнного стану.

Після отримання від нього інформації окупанти здійснювали масовані ракетні обстріли по позиціях українських військ. Також співробітники спецслужб РФ використовували її для передислокації підрозділів країни-агресора з метою захисту від артилерійських ударів ЗСУ та планування диверсій. В обмін на співпрацю з ворогом підозрюваному обіцяли гарантії безпеки для нього і його родини у разі захоплення регіону військовими РФ.

Наразі йому обрано запобіжний захід - тримання під вартою.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Головного слідчого управління Служби безпеки України.

Примітка: Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.