Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
На Житомирщині відкрили Центр для роботи з дітьми-потерпілими від злочинів за моделлю Барнахус – шостий в Україні

На Житомирщині відкрили Центр для роботи з дітьми, які постраждали чи стали свідками злочинів, що працюватиме за моделлю Барнахус. Наразі спеціалізовані заклади успішно функціонують вже у п’яти областях: Вінницькій, Миколаївській, Тернопільській, Чернівецькій та м. Києві.

За участі ювенальних прокурорів на їх базі вже проведено понад 50 процесуальних дій з дітьми.

Відкриття чергового центру стало можливим завдяки багатосторонньому Меморандуму про взаєморозуміння з питань впровадження моделі Барнахус в Україні. Його укладено між Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Офісом Генпрокурора, Міністерством юстиції України, державними органами та інституціями, що займаються забезпеченням дотримання прав дітей.

Заступник Генпрокурора Вікторія Літвінова, яка взяла участь у відкритті центру, наголосила, що головне – комплексний підхід до захисту постраждалої дитини. Допит та проведення інших процесуальних дій у дружньому для неї середовищі сприятиме отриманню якісних свідчень. Це дасть змогу не лише запобігти її повторній віктимізації, а й сприятиме завершенню досудового розслідування у розумні строки.

«Упевнена, що сьогоднішні починання гарантуватимуть ефективну реалізацію прав дитини. Адже інтереси дітей та усе, що їх стосується, мають першочергове значення для усіх державних інституцій», – зазначила під час брифінгу Вікторія Літвінова.

Довідково: мета проєкту – вибудувати особливу правову систему, що відповідає потребам дітей, які піддавалися насильству або жорстокому поводженню, а також захищатиме дитину під час проведення процесуальних дій. Створення в одному місці умов з надання медичної, психологічної, правової допомоги, соціального супроводу, проведення слідчих дій, інших потреб й інтересів дітей знижуватиме рівень занепокоєння, сприятиме отриманню правдивої та повної інформації для цілей кримінального провадження.