Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
На Житомирщині судитимуть злочинну організацію рекетирів та депутата міськради, які викрадали людей і вимагали «борги»

Прокурори Житомирської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно 9 учасників злочинної організації та їхнього спільника – депутата однієї з міських рад.

Розслідуванням встановлено, що створив злочинну організацію так званий «смотрящий» за Коростишевим та районом.  До її складу увійшли місцеві жителі віком від 23 до 51 року, окремі з них мали судимість. Учасники поділялися на дві групи, якими керували «ставленики» організатора.

Протягом 2017-2023 років обвинувачені скоїли близько пів сотні тяжких й особливо тяжких злочинів. 

Вони спеціалізувалися на вимаганні та «вибиванні» надуманих боргів. У разі несплати грошей одразу – збільшували суми.

Учасники злочинної організації переслідували потерпілих та їхніх рідних, погрожували та залякували. Позбавляли волі людей, а саме вивозили у занедбані будинки, гаражі, спортзали, били їх та катували. Також примушували працювати на підконтрольному підприємстві.

«Борги» вибивали за допомогою бит, кастетів, ременів і спортивного інвентаря.

Від дій учасників злочинної організації постраждало майже два десятки місцевих жителів, серед потерпілих – військовослужбовець Збройних Сил України. Їм заподіяно збитків на 1,6 млн грн.

У рамках кримінального провадження розкрито вбивство учасника АТО, скоєне вісім років тому одним з обвинувачених.

Також слідство встановило злочини співучасників, серед яких – депутат міськради, колишній заступник мера. Він та його спільники безпідставно звинуватили двох хлопців у вчиненні злочину, вивезли у багажнику авто до затопленого кар’єру, побили та змусили визнати вину. У батьків потерпілих вимагали «відкуп».

Під час обшуків правоохоронці вилучили до десяти одиниць автотранспорту, близько 1 млн грн готівки у різних національних валютах, понад 50 банківських карток, більше 30 мобільних телефонів, холодну зброю, боєприпаси, а також психотропні речовини.

Накладено арешт на майно вартістю понад 5 млн грн, у тому числі банківські рахунки організатора ЗО.

Обвинуваченим інкриміновано створення, керівництво та участь у злочинній організації, вимагання з погрозою насильства, незаконне позбавлення волі людини, що супроводжувалося заподіянням фізичних страждань, вербування людей з метою трудової експлуатації, незаконне заволодіння важливим особистим документом, незаконне зберігання бойових припасів, вибухових пристроїв та холодної зброї, незаконне зберігання психотропних речовин, опір працівнику правоохоронного органу, заподіяння правоохоронцю побоїв, примушування свідка до відмови від давання показань (ч. 2, ч.5 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 4 ст. 189, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 146, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 149, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 357, ч. 1, ч. 2 ст. 263, ч. 1 ст. 309, ч. 2 ст. 28 ч. 3 ст. 342, ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 345, ст. 386 КК України).

Крім цього, один з учасників обвинувачується у вчиненні умисного вбивства з особливою жорстокістю (п. 4 ч. 2 ст. 115 КК України).

Наразі восьмеро обвинувачених перебувають під вартою, ще двоє – під домашнім арештом.

Досудове розслідування здійснювало ГУ Нацполіції в Житомирській області, оперативний супровід – обласні Управління СБУ та Управління стратегічних розслідувань ДСР НП України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.