Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
На Житомирщині повідомлено про підозру 24 особам, які шахрайським шляхом домоглися чорнобильських доплат на півтора мільйона гривень

За процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури 24 місцевим жителям повідомлено про підозру у шахрайстві (ч. 2, ч. 4 ст. 190 КК України).

За даними слідства, організатор протиправної діяльності у 2022 році придбав занедбаний будинок у селі Коростенського району, що відноситься до радіоактивно забрудненої зони внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

У подальшому він налагодив схему з чорнобильськими доплатами для непрацюючих пенсіонерів.

Спочатку чоловік зареєстрував за адресою непридатної житлової будівлі своє місце проживання та дружини. На підставі цієї реєстрації звернувся до регіонального відділення ПФУ для одержання відповідних доплат до пенсії як громадянину, що нібито проживає у радіоактивно забрудненій зоні. 

Коли ж в установі відмовили – подав позов до суду з вимогою зобов’язати пенсійний фонд здійснити виплати. Надалі він вирішив заробити і на інших людях.

У 2022-2024 років за відповідну плату підозрюваний зареєстрував у будинку ще 23 особи. Вони також у судовому порядку домоглися одержання виплат, хоча жодного права на них не мали.

Усім підозрюваним безпідставно нараховано 1,5 млн грн пенсійних доплат. Майже половину з них вони встигли фактично отримати.

Наразі у кримінальному провадженні тривають слідчі дії. 

Перевіряється ймовірність одержання неправомірних виплат за аналогічною схемою іншими особами, адже з 2018 року встановлено доплати на підставі понад 45 тисяч судових рішень.

Досудове розслідування здійснюють слідчі ГУ Нацполіції в Житомирській області, оперативний супровід – Управління стратегічних розслідувань в області ДСР Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.