Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
На Закарпатті судитимуть настоятеля одного з храмів УПЦ МП за розпалювання релігійної ворожнечі

Прокурори Закарпатської обласної прокуратури скерувала до суду обвинувальний акт стосовно настоятеля одного з соборів в Ужгороді за фактом розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті (ч. 1 ст. 161 КК України).

Розслідуванням встановлено, що протоієрей під час богослужінь образливо висловлювався щодо віри та переконань прибічників ПЦУ. Це протягом тривалого часу формувало нетерпиме та вороже ставлення у суспільстві.

Відеозаписи проповідей транслювалися масовій аудиторії, поширювалися на сторінках храму у соціальних мережах та його офіційному сайті.

Неодноразово настоятель дискредитував вірян ПЦУ, називаючи «безбожниками», а саму церкву ототожнював з «пустим безблагодатним підвалом з павуками», «конфесією мерців», «заблудшою релігією».

Під його критику підпадали й ті, хто підтримував перехід УПЦ МП до ПЦУ. Священнослужитель ототожнював це з «втратою Господа», а здобуття Православною церквою України Томосу представляв своїм прихожанам як одержання «фальшивої бумажки» та «безумство кучки неправославних людей».

Протоієрей публічно транслював гостру неприязнь до іншої церкви, збурюючи релігійне протистояння в регіоні та пропагуючи винятково УПЦ МП.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі ГУ Нацполіції Закарпаття за оперативного супроводу Управління СБУ в Закарпатській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.