Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
На Херсонщині судитимуть «коменданта» російських окупаційних військ та його підлеглого

Прокурори Херсонської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно полковника, заступника командира 22-го армійського корпусу берегових військ чф вмф рф та підпорядкованого йому військовослужбовця зс рф.

Слідством установлено, що у квітні 2022 року під час тимчасової окупації міста Херсон полковник був призначений на посаду так званого «коменданта окупаційної військової комендатури Херсонської області». У своєму підпорядкуванні він мав щонайменше 25 осіб, серед яких й ідентифікований військовослужбовець рф. Координуючи їх спільні дії, «комендант» забезпечував окупаційний режим у регіоні та створював видимість допомоги місцевому населенню, яке опинилось в окупації.

Насправді ж, за його наказом українців незаконно затримували та звозили до створеної агресором катівні, яку облаштували у підвальному приміщенні захопленої будівлі Херсонського апеляційного суду.

Там людей піддавали жорстоким катуванням, застосовуючи психологічне та фізичне насильство, а також утримували у нелюдських умовах без їжі та води, схиляли до співпраці з окупаційною владою.

Безпосередній нагляд за утримуваними здійснював, у тому числі, обвинувачений військовослужбовець рф. Виконуючи вказівки «коменданта» він періодично виходив за межі обов’язків «спостерігача», особисто допитуючи та застосовуючи тортури до незаконно ув’язнених.

Наразі задокументовано, що від їх злочинних дій лише в період травня-липня минулого року постраждало щонайменше 12 цивільних осіб. Двох людей закатували до смерті.

Так званому «коменданту» інкриміновано відання наказу про жорстоке поводження з цивільним населенням та на вчинення інших порушень законів та звичаїв війни, що поєднані з умисним вбивством (ч. 2 ст. 28 та ч. 1, ч. 2 ст. 438 КК України).

Дії його підлеглого кваліфіковано, як жорстоке поводженні з цивільним населенням та інші порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

Спеціальне досудове розслідування здійснювалося слідчими УСБ України в Херсонській області.