Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
На Вінниччині на вимаганні затримано групу осіб, серед яких кримінальний авторитет

За процесуального керівництва Офісу Генерального повідомлено про підозру групі осіб, яка діяла на території Вінницької області і займалася вимаганням (ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст.189 КК України).

За даними слідства, раніше неодноразово судимий мешканець м. Вінниця на прізвисько Комар організував групу осіб для вимагання грошових коштів у громадянина. Серед співучасників – так званий «кримінальний авторитет», відносно якого Президентом України введено санкції як до особи із злочинного світу, яка поширює «руський мір».

Потерпілий якраз отримав кошти за продаж земельної ділянки. І учасники групи вимагали в нього 20 тис дол США. Аргументували тим, що нібито продаж став можливим завдяки їх сприянню у зміні цільового призначення землі і що будь-які правочини на території регіону можливі лише за їх погодження.  

Потерпілий усвідомлював реальну загрозу для життя і здоров’я для себе та членів сім’ї. Також розумів, що неможливо іншим способом протидіяти незаконним діям учасникам групи, зважаючи на їх злочинний вплив у суспільстві. Тому звернувся до правоохоронних органів.

За результатами проведення багатоетапної спецоперації затримано організатора та учасника групи. Саме вони із застосування погроз насильства над потерпілим через посередника отримали другу частину грошових коштів у сумі 10 000 доларів США за надання неіснуючої послуги.

В ході проведення 13 санкціонованих обшуків за місцем проживання та в транспортних засобах учасників групи виявлено та вилучено грошові кошти, засоби зв’язку, боргові розписки та інші речові докази.

Наразі вирішується питання про обрання всім учасникам групи запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою, без визначення застави.

Досудове розслідування здійснюють слідчі Головного слідчого управління Нацполіції України за оперативного супроводу Управління СБУ у Вінницькій області із залученням ЦСО.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.