Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
На Сумщині судитимуть лікаря, через неналежне виконання службових обов’язків якого помер пацієнт

Сумська окружна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно лікаря-ортопеда-травматолога хірургічного відділення та поліклінічного відділення однієї з міських лікарень Сумського району за фактом неналежного виконання професійних обов’язків, що спричинило смерть хворого (ч. 1 ст. 140 КК України). 

Слідством встановлено, що у лютому 2023 року після бійки зі знайомим 50-річний чоловік звернувся за допомогою до міської лікарні. Лікар-ортопед-травматолог після проведення рентгенологічного огляду виявив у пацієнта перелом трьох ребер. 

Лікар прийняв рішення про проведення місцевої анастезії (блокади) грудної клітини, при цьому перед введенням лікарського засобу не зробив спеціальну пробу. Коли в пацієнта почалися судоми і він втратив свідомість, медик не розпочав негайну протишокову терапію. 

Лише через декілька хвилин він викликав лікаря-анестезіолога, однак реанімаційні заходи вже були марними, пацієнт помер.

Відповідно до висновку експертів, у діях лікаря виявлено ознаки невиконання та неналежного виконання свої професійних обов'язків, порушення нормативних документів при наданні медичної допомоги пацієнту, які знаходяться в прямому причинному зв'язку з розвитком ускладнень та настанням його смерті.

Досудове розслідування здійснювали слідчими поліції.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.