Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
На Сумщині судитимуть «чорного археолога», який знайшов та продав унікальні предмети старовини

Кролевецький відділ Конотопської окружної прокуратури скерував до суду обвинувальний акт стосовно громадянина за фактом незаконного привласнення майна, яке має особливу історичну цінність (ч. 1 ст. 193 КК України).

Слідством встановлено, що у грудні 2021 року обвинувачений без відповідного дозволу проводив земляні пошуково-археологічні роботи на території Кролевецької громади. Він знайшов скарб – меч, умбон щита, цвяхи до нього, наконечник списа, кріплення зброї, сітулу фрагментовану.

Усвідомлюючи, що знайдені предмети мають особливу історичну та культурну цінність, діючи всупереч вимог чинного законодавства, обвинувачений не повідомив відповідний орган охорони культурної спадщини про знахідки, а привласнив їх. Потім він продав їх на аукціоні.

Відповідно до висновку спеціаліста, знайдений скарб представляє собою археологічні предмети єдиного комплексу (проведення поховального ритуалу). Вони датуються вузьким хронологічним періодом – кінець ІІ ст. до н.е. – середина І ст. до н.е., входять до складу древнього могильника, є унікальним джерелом, що висвітлює невідомі сторінки древньої історії та культури не лише України, але й цілої Європи в надзвичайно складний, важливий та цікавий період. Тому скарб має особливу історичну, наукову, художню та культурну цінність.

На даний час всі археологічні знахідки вилучено та за принципової позиції прокуратури передано на відповідальне зберігання Національному музею історії України.

Досудове розслідування здійснювало відділення поліції №1 (м. Кролевець) Конотопського районного відділу поліції ГУНП в Сумській області.

Примітка: відповідно до ч. 1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.