Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
На Одещині викрито подружжя шпигунів з РФ, яке розвідувало дані для знищення ракетного озброєння ЗСУ

За процесуального керівництва Одеської обласної прокуратури двом громадянам РФ повідомлено про підозру у шпигунстві (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 114 КК України).

За даними слідства, підозрювані збирали розвіддані про місця дислокації зенітно-ракетних підрозділів, ракетного озброєння, розташування ангарів для зберігання військової техніки. Вони намагалися встановити координати польових артилерійських складів для нанесення ракетних ударів. 

Подружжя переїхало в Одесу у 2018 році за вказівкою спецслужб РФ. Легалізувавши своє перебування, вони перейшли у так званий «режим очікування». Підозрювані вивчали суспільно-політичну обстановку в Південному регіоні, налагоджували товариські відносини з жителями Одеси. Знайомих планували використати для проведення розвідувальної діяльності.

Для комунікації і передачі закритих відомостей колишній кадровий військовий зс РФ та його дружина використовували заздалегідь відпрацьований анонімний телеграм-канал.

Подружжя затримали безпосередньо під час виконання завдання російських кураторів. Правоохоронці запобігли витоку даних, що становлять державну таємницю.

За клопотанням прокурора підозрювані перебувають під вартою без альтернативи внесення застави.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі Управління СБУ в Одеській області.