Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Міжнародна рада експертів з питань злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, при Офісі Генпрокурора обговорила питання збору доказів російської агресії

У неділю під час засідання Міжнародної ради експертів з питань злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, при Офісі Генпрокурора Ірина Венедіктова наголосила на необхідності якнайшвидшого розгляду питання щодо створення міжнародного механізму для притягнення до відповідальності винних у жорстоких злочинах проти нашої держави.

"Ми намагаємося фіксувати всі пошкодження, руйнування, обстріли житлових будинків, лікарень, мешканців, карет швидкої допомоги та безліч інших об’єктів, які не мають для ворога військового значення, але через які несе втрати та страждає мирне населення", - підкреслила вона.

Ірина Венедіктова повідомила, що Офіс Генерального прокурора вже розробив пам’ятку для обласних прокуратур і правоохоронних органів щодо належної кваліфікації злочинів в умовах збройного конфлікту – це воєнні злочини і злочини проти людяності.

Генпрокурор також попросила об’єднати зусилля у наданні експертної допомоги для підтримки України, яка надає гідну відсіч агресору з четвертою за потужністю армією в світі.

"Світ не має права закрити очі на такі  кричущі нахабні жорстокі злочини у ХХІ столітті в найбільшій країні в самому центрі Європи. Збройні Сили РФ зухвало напали на територію нашої суверенної держави, обстрілюючи не тільки військові частини та об’єкти, а й житлові квартали. На жаль, кількість жертв серед мирного населення, збільшується з кожним днем", - наголосила Генеральний прокурор.

Сам напад вона назвала грубим порушенням міжнародного права, за який Росія має понести відповідальність у міжнародному Суді ООН.

"В ході збройного конфлікту вони не щадять мирних громадян, грубо нехтуючи нормами міжнародного гуманітарного права, законів і звичаїв ведення війни. Є випадки, коли люди гинуть цілими сім’ями, з дітьми. Хтось в результаті обстрілу артилерійськими снарядами, когось розстріляли диверсанти, хтось від отримання тяжких осколкових поранень", - сказала Ірина Венедіктова.

Експерти наголосили на необхідності продовження прокурорами належного збору доказів воєнних злочинів і злочинів проти людяності, врегулювання статусу і порядку утримання військовополонених , а також координації роботи прокуратури, правоохоронних органів і неурядових організацій у зборі доказів.