Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Міжнародна операція «Overlord» - заблоковано мережу, яка використовувалася кіберзлочинцями у 10 країнах

Офісом Генерального прокурора спільно з Департаментом кіберполіції, Головним слідчим управлінням Національної поліції та іноземними колегами – правоохоронцями Німеччини, Нідерландів, Канади, Чеської Республіки, Франції, Угорщини, Латвії, Великобританії та США, під керівництвом Європолу та Євроюсту знешкоджено мережу VPN-сервісу. Його використовували кіберзлочинці для атак вірусами-шифрувальниками.

В ході міжнародної операції правоохоронці отримали доступ до 15 серверів у 10 країнах, зокрема і в Україні, на яких розміщувався VPN-сервіс.

Цей сервіс пропонував послуги на основі технології OpenVPN і 2048-бітного шифрування для маскування IP-адрес та забезпечення анонімності в Інтернеті. Сервіс користувався популярністю серед кіберзлочинців. Зокрема на території Німеччини встановлено понад 150 фактів зараження вірусом типу ransomware, який розповсюджувався з використанням цього VPN-сервісу. Потерпілі сплатили хакерам близько 60 мільйонів євро викупу.

За результатами операції інфраструктуру мережі, котра використовувалася у кіберзлочинах заблоковано. Наразі правоохоронці встановлюють причетних до атак вірусами-шифрувальниками з використанням цього сервісу.