Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Масова загибель дельфінів у Чорному морі через збройну агресію РФ – розпочато розслідування екоциду

Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури Одеської обласної прокуратури розпочали кримінальне провадження за фактом масового знищення дельфінів внаслідок збройної агресії РФ проти України. Відомості в ЄРДР внесено за ст. 441 КК України - екоцид.

За даними слідства, з початку збройної агресії на пляжах Одещини знаходять велику кількість загиблих морських ссавців. Ймовірною причиною їх масової загибелі є використання суднами країни-агресора гідролокаторів (сонарів) на підводних та надводних човнах, що створюють потужні звуки, які негативно впливають на здоров’я тварин. 

За ініціативою прокуратури проведено огляди та розтини китоподібних – морських свиней і дельфінів , знайдених мертвими на узбережжях. Відібрані зразки будуть направлені для проведення досліджень у Падуанському університеті (Італія), та окремого дослідження структур внутрішнього вуха ссавців у Ганноверському університеті (Німеччина).

Також прокуратура готує запити про надання міжнародної правової допомоги до Республіки Болгарія, Турецької Республіки та Румунії  щодо встановлення аналогічних випадків загибелі дельфінів. 

Досудове розслідування триває.