Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Литва повідомила перші підозри за воєнні злочини, які розслідуються JIT

Про це сьогодні у Києві оголосила на спільному брифінгу генпрокурорів країн-членів JIT Генеральний прокурор Литви Ніда Грунскене.

Мова йде про вбивство відомого литовського режисера Мантаса Кведаравічюса 2 квітня 2022 року у Маріуполі.

Генпрокурор Андрій Костін висловив переконання, що ця підозра – це лише перший крок спільної роботи JIT.

«Ця справа є глибоко символічною для нас, оскільки стосується жахливих злочинів агресора, скоєних у Маріуполі - місті, яке стало символом варварства російських загарбників. Трьох проросійських бойовиків підозрюють у вбивстві громадянина Литви, цивільного, який жодним чином не брав участі у бойових діях. Нелюдські тортури, які включали в себе розстріл, побиття, поранення ножем і переломи кісток, призвели до смерті чоловіка», – пояснив він.

Андрій Костін наголосив, що ідентифікація підозрюваних у цьому жорстокому вбивстві є важливим свідченням того, що навіть коли воєнні злочини скоюються на окупованих територіях, злочинці не уникнуть правосуддя.

«Ми залишаємося рішучими у наших зусиллях щодо забезпечення повної відповідальності за всі злочини, скоєні росією, у тому числі в рамках роботи Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії (ICPA). І ми високо цінуємо внесок всіх партнерів, які підтримують нас на цьому шляху», – підкреслив він.

Координаційна зустріч JIT відбулася на полях конференції United for Justice. United for Heritage.