Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Командиру чеченського загону спецпризначення «ахмат» повідомлено про нову підозру

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури на підставі нововиявлених фактів командиру чеченського загону спецпризначення «ахмат» повідомлено про нову підозру – в пособництві у веденні агресивної війни (ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 437 КК України).

За даними слідства, з початком повномасштабного вторгнення рф особовий склад спецзагону «ахмат» прибув до Луганської області для участі у бойових діях проти Збройних Сил України та терору цивільного населення.

Очолив спецпідрозділ помічник голови Чеченської Республіки рф, який у 2011-2021 роках був заступником міністра внутрішніх справ.

На виконання наказу керівництва країни-агресора у березні-червні 2022 року військові спецзагону у складі розвідгруп заходили в населені пункти Луганщини. Вони разом з військовослужбовцями рф масовано обстрілювали позиції українських військ на території Кремінної, Рубіжного, Сєвєродонецька та Лисичанська. У результаті таких атак вказані міста були захоплені.

Ворожі дії призвели до загибелі мирних мешканців, знищення будівель, майна та інфраструктури.

Командир «ахмату» публічно звітував перед головою Чеченської Республіки та вищим керівництвом рф про «успіх денацифікації» на східному фронті, записуючи відеозвернення з адмінприміщень державних структур регіону.

За окупацію українських міст йому присвоєно звання «героя росії» і «героя лнр».

У листопаді 2022 року підозрюваний призначений «заступником командуючого 2-го армійського корпусу народної міліції лнр».

Наразі він продовжує координувати дії військовослужбовців чеченського загону з метою недопущення деокупації населених пунктів Луганщини.

Нагадаємо, раніше особі було повідомлено про підозру у вчиненні умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України (ч. 2 ст. 110 КК України).

Досудове розслідування здійснюють слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.