Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Командир відділення реактивної артилерії Володимир Піх: Повернусь в рідну Харківську прокуратуру після Перемоги

До Дня Незалежності України Офіс Генерального прокурора підготував спецпроєкт про прокурорів, які з перших днів повномасштабної російської агресії взяли в руки зброю та стали до лав Сил Оборони. Друга історія про прокурора Володимира Піха.

Володимиру Піху подобаються фільми з детективними сюжетами. Розслідування злочинів, пошук вбивці, розплутування складних історій захоплювало ще з дитинства. Саме тому по закінченню школи вступив до Національної юридичної академії, а за професію обрав роботу в правоохоронних органах.

У 2004 році, ще будучи стажером, почав працювати в прокуратурі Кегичівського району. З прокуратурою і Харківщиною пов’язана вся подальша робота. Однак у 2020 році прокурор Володимир Піх вирішив приєднатися до Збройних Сил України. Ми розпитали його про службу і плани повернутися до органів прокуратури.

З прокуратури до «богів війни»

Володимир Піх потрапив до 92-ої Окремої механізованої бригади імені кошового отамана Івана Сірка. Так прокурор став артилеристом – «богом війни», від роботи якого так багато залежить на фронті.

Зараз він командує відділенням Реактивного артилерійського дивізіону. Його батарея з чотирьох «Градів» зупиняє і вражає ворожу техніку та особовий склад противника. Початок широкомасштабного вторгнення підрозділ Піха зустрів на Харківщині.

– Перед початком великої війни, числа 21 лютого, ми були в Куп’янському районі, розміщувались в таборі. 24 лютого, десь о пів на третю ранку, прозвучала команда. Нас вишикували і сказали: «Хлопці, на нас напали. Війна. Ви знаєте, що робити». Ми по місцях, згідно своїх функціональних обов’язків. І почали виконувати свою роботу.

Серед боїв, які запам’яталися найбільше, Володимир Піх називає знищення ворожої колони наприкінці лютого 2022 року.

– Розвідники передали, що в бік Чугуєва рухається колона з десятків машин техніки. Нам поступила команда, були надані координати. І ми своїми розрахунками виїжджали і обстрілювали цю колону. По даним розвідників, було влучання. Техніка зупинена, багато живої сили вражено.

Найбільш запеклі дні війни

За словами прокурора, початок повномасштабної війни був найтяжчим періодом. Наступи і контрнаступи, стримування ворога, відходи і відбиття позицій. Але всі вірили, що ворог буде зупинений, каже він.

У травні 2022 року в одному з таких боїв Володимир Піх був тяжко поранений.

– 6 травня ми отримали координати, по яких мали виїхати і здійснити масовий обстріл ворожих позицій. Ми виконали завдання і повертали назад, але потрапили під обстріл з «Урагана». Я отримав наскрізне поранення ноги і осколкове поранення голови. Наш комдив на пробитих колесах доставив мене до лікарні в Барвінкове. Потім переправили у військовий шпиталь у Харкові, потім – до Києва. Було два цикли операцій, реабілітація… Дякую керівнику Харківської обласної прокуратури, колегам і всій прокурорській сім’ї за допомогу, надану мені в той чаc!

Колеги, на яких можна покластися

На питання, чи знали побратими про його статус прокурора, сміється і відповідає, що спочатку – ні. Коли ж про його цивільну спеціальність стало відомо, побратими почали звертатись за професійними консультаціями та юридичними порадами.

– Тоді мій комбат, він має звання старший лейтенант, підходить до мене і каже: «А яке в вас звання?». Відповідаю: «От бачите, личка – сержант!». Питає: «А прокурорське?» – «А прокурорське – молодший радник юстиції!» (дорівнює званню майора в армії, наступне за званнями старший лейтенант і капітан – ред.).

З іншими прокурорами в своєму підрозділі зустрічатись не доводилось, але в інших підрозділах вони є, каже Піх. Всі на зв’язку і готові допомогти, якщо треба. Допомагають і колеги, які працюють в органах прокуратури.

– Наприклад, на Ізюмському напрямку допомагав місцевий прокурор Микола Дементьєв. Нас тоді перемістили з Балаклії і треба було знайти місце, де ставити техніку. Ми раніше працювали в одному відділі, то я звернувся, і він надав нам допомогу, зв’язав з адміністрацією, з поліцією.

Або був випадок – два колеса пробили. Звернувся до прокурора Красноградського району Дмитра Нестєрова. Він прислав колеса. Ми відремонтувалися і продовжували рухатись, згідно завдання.

Володимир Піх називає імена інших прокурорів, які допомагали йому з побратимами, і дякує «всім нашим».

В прокуратуру після Перемоги

Після завершення війни і перемоги над росією Володимир Піх планує повернутись до роботи в Харківській обласній прокуратурі. Каже, що зараз в прокуратуру йде багато молоді, і це позитивний наслідок реформ. Але до того часу продовжить воювати.

– Я впевнений, що після війни Україна постане ще більш міцною, розвиненою і квітучою. Де міста і села відбудовані, а люди живуть краще, ніж до війни.

На питання, що б він побажав українцям, Володимир Піх каже: терпіння.

– Терпіння – і все буде добре. Вірте в Збройні Сили України. Вірте в наші правоохоронні органи. Вони працюють і виконують свої обов’язки. Ми обов’язково переможемо!