Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Колишнім «міністру освіти і науки днр» та заступнику голови комітету з освіти та науки держдуми федеральних зборів рф повідомлено про підозри

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора колишньому «міністру освіти і науки днр» повідомлено про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, а також в участі у діяльності терористичної організації (ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 258-3 КК України).

За даними слідства, у 2019-2022 роках псевдоміністр здійснював загальне керівництво освітньою сферою на тимчасово окупованій території Донецької області. Він проводив інтеграцію системи освіти і науки в освітній простір рф для заміни української системи на російську. Підозрюваний запровадив викладання у навчальних закладах російською мовою, освітню підготовку студентів на всіх рівнях за стандартами рф для отримання російських дипломів та подальшого залучення до служби в інтересах так званої «днр».

Псевдоміністр неодноразово їздив до рф для зустрічей з представниками російської влади та узгодження з ними інтеграційних заходів. При цьому він порушував порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї.

Також повідомлено про підозру громадянину рф у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 110 КК України)

За даними слідства, підозрюваний у період 2015-2021 рокі, обіймаючи посаду заступника голови комітету з освіти та науки державної думи федеральних зборів рф, неодноразово вчиняв публічні заклики до дій, спрямованих на порушення суверенітету і територіальної цілісності України шляхом зміни меж її території, державного кордону, на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

Досудове розслідування здійснює ГСУ СБУ за оперативного супроводу СБУ.