Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Катував та імітував страту цивільних мешканців Київщини – судитимуть командира бойової машини РФ

Прокурори Київської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт в порядку спеціального досудового розслідування стосовно заступника командира взводу – командира бойової машини 1 десантно-штурмового взводу 5 десантно-штурмової роти 2 батальйонної тактичної групи збройних сил РФ за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Розслідуванням встановлено, що у березні 2022 року під час окупації села Луб’янка Бучанського району Київської області, обвинувачений на одній з вулиць села зупинив трьох місцевих мешканців. Направивши на них автоматичну зброю, погрожуючи вбивством, окупант наказав потерпілим пройти до господарського приміщення на території одного з домоволодінь для допиту.

Командир бойової машини одягнув на голову одного із затриманих мішок, зав’язав йому руки за спиною та бив прикладом автомата по голові. Після цього він поставив трьох чоловіків на коліна та продовжив бити по різних частинах тіла, проводячи їх незаконний допит. Російський військовослужбовець здійснював постріли в напрямку потерпілих, імітуючи їх страту. По черзі він відводив затриманих громадян до підвалу, де змушував роздягнутися та шукав на їх тілах символічні татуювання.

Досудове розслідування здійснювалося слідчими ГУ СБУ в Київській області за оперативного супроводу Департаменту захисту національної державності СБУ.