Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Катування з його подальшим приховуванням — підозрюють поліцейського та судово-медичного експерта

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури повідомлено про підозру оперуповноваженому одного з відділів поліції ГУ Нацполіції в області за фактом катування (ч. 2 ст. 127 КК України) та судово-медичному експерту за фактом завідомо неправдивого висновку, поєднаного з обвинуваченням у тяжкому злочині (ч. 2 ст. 384 КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено, що у листопаді 2019 року на території одного з районів Харківщини вбито чоловіка. З метою розкриття злочину на місце вбивства прибули правоохоронці, де при спілкуванні зі свідками дізнались, що померлий товаришував з місцевим мешканцем.

З метою найшвидшого розкриття вбивства заступник начальника одного з відділів поліції та оперуповноважений вирішили використати недозволені методи досудового розслідування для отримання даних про можливу причетність чоловіка до злочину. Ввечері того самого дня вони приїхали до чоловіка, надягнули на нього кайданки, доставили до відділу поліції, де упродовж тривалого часу почергово били заповненою водою пластиковою пляшкою.

Крім того, встановлено, що судово-медичний експерт склав та надав органу досудового розслідування завідомо неправдиві висновки судово-медичної експертизи, в яких умисно не вказав наявність у потерпілого тілесних ушкоджень, спричинених працівниками поліції.

Раніше у цьому кримінальному провадженні також повідомлено про підозру у катуванні заступнику начальника одного з відділів ГУ Нацполіції в області.

Досудове розслідування проводять слідчі територіального управління ДБР, розташованого в м. Полтаві, оперативний супровід здійснюють співробітники територіального управління ДБР, розташованого в м. Полтаві, та Харківського управління Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.