Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Катування полонених українських військовослужбовців на Донбасі – підозрюється кадровий військовий ЗС РФ

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора кадровому військовому Збройних Сил Російської Федерації повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, громадянин Російської Федерації, будучи кадровим офіцером розвідувального органу Збройних Сил РФ, з липня по серпень 2014 року здійснював контроль за незаконними в’язницями терористичної організації «ДНР», облаштованими у місті Сніжне Донецької області. Там він особисто жорстоко поводився з військовослужбовцями Збройних Сил України, які були захоплені у полон в ході бойових дій. Підозрюваний застосовував тортури шляхом нанесення ударів руками і ногами, а також вчиняв імітації позасудових розстрілів полонених українських воїнів з метою їх деморалізації та отримання відомостей військового характеру.

Відповідно до ст. 130 Женевської Конвенції про поводження з військовополоненими від 12 серпня 1949 року, ст. 11 Додаткового протоколу до Женевських Конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів від 8 червня 1977 року ці дії є серйозними порушеннями міжнародного гуманітарного права.

Досудове розслідування у кримінальному проваджені здійснюється слідчими Головного слідчого управління Служби безпеки України.