Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
JIT з розслідування катастрофи рейсу MH17 оприлюднила матеріали щодо причетності Президента РФ до збиття літака

Під час зустрічі з родичами загиблих та пресою члени спільної слідчої групи (JIT) оприлюднили перехоплення ймовірної телефонної розмови Президента РФ з так званим головою «ЛНР» у 2017 році. Останній звертається до співрозмовника «господин Президент».

"Те, про що всі українці знали давно, сьогодні пролунало офіційно як висновок спільної слідчої групи з розслідування катастрофи рейсу MH17, - прокоментував цю подію Генпрокурор Андрій Костін, - Тепер ні в кого немає сумнівів щодо причетності до неї найвищого керівництва рф. Саме президент країни-агресора віддав злочинний наказ про постачання озброєння угрупованням «ДНР» та «ЛНР». Саме це стало першопричиною трагедії, яка забрала життя 298 мирних людей".

На зустрічі також було опубліковано перехоплену розмову, яка свідчить, що питання постачання зброї до окупованої території України вирішує особисто Президент РФ.

Члени JIT розкрили питання загального контролю вищим керівництвом РФ над так званими «ДНР» та «ЛНР», вирішення питань ведення бойових дій, призначення на керівні посади, постачання зброї.

Спільна слідча група також надала роз’яснення щодо імунітету ряду посадових осіб РФ та необхідному високому рівні доказової бази для їх притягнення до кримінальної відповідальності.

"Деяких безпосередньо причетних до вчинення злочину вже засуджено до довічного ув’язнення. На жаль, складність отримання доказів та функціональний імунітет не дозволяє судити президента рф в національних судах країн спільної слідчої групи. Ми домагатимемося застосування всіх існуючих міжнародно-правових механізмів, щоб притягнути його до відповідальності", - заявив Андрій Костін.

Нагадаємо, 17 листопада 2022 року Окружний суд Гааги оголосив рішення щодо чотирьох обвинувачених у справі щодо збиття 17 липня 2014 року літака Малайзійських авіаліній. Вироком суду трьох осіб - Л. Харченка, С. Дубінського та І. Гіркіна визнано винними і засуджено до довічного позбавлення волі.

Розслідування факту трагедії МН17 триває. У разі встановлення додаткових доказів будуть прийняті відповідні процесуальні рішення.

Повний текст пресконференції спільної слідчої групи (укр)