Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ірина Венедіктова: Справа MH17 надважлива для України та всього цивілізованого світу

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова зустрілась із Тітусом Корлецяном –  доповідачем Парламентської асамблеї Ради Європи з питань збиття літака рейсу МН17 в небі над Донбасом. Обговорили зусилля України та інших держав-учасниць в розслідуванні катастрофи, яка забрала життя 298 осіб.

Забезпечення всебічного співробітництва всіх держав у рамках зусиль зі встановлення та притягнення до відповідальності винних у катастрофі передбачене Резолюцією Радбезу ООН 2166, прийнятою у 2014 році.

Ірина Венедіктова у 2021 році очолила національний склад спільної слідчої групи у справі МН17. До складу JIT від України наразі входять 4 представники прокуратури та 12 слідчих. Генпрокурор поінформувала про активність та залученість всіх держав-учасниць у встановленні істини. 

«В Офісі Генерального прокурора з 2014 року розташований філд-офіс JIT, в якому постійно працюють представники держав-учасниць міжнародної слідчої групи. Зараз це колеги із Нідерландів та Австралії. За роки розслідування справи між слідчими та прокурорами держав-учасниць ССГ вдалося досягти надзвичайно високого рівня співробітництва та довіри», - зазначила Генпрокурор.

На запитання доповідача ПАРЄ представники Офісу Генпрокурора, з урахуванням вимог законодавства щодо таємниці слідства та угоди про створення ССГ, проінформували про проведену роботу, стан розслідування та міжнародного співробітництва у кримінальному провадженні. Також констатували, що досвід України щодо співробітництва у справах, пов’язаних зі збройним конфліктом, свідчить про те, що РФ відмовляє у виконанні запитів, посилаючись на те, що це нібито зашкодить її національним інтересам.

Передачею справи щодо 4 обвинувачених до національного суду Нідерландів, розслідування не завершилось ані на національному рівні, ані міжнародною слідчою групою в цілому. Наразі зусилля спрямовані на встановлення екіпажу установки «Бук» та інших осіб віддавали накази на її переміщення на територію України чи сприяли цьому.

«Справа MH-17 надважлива для України та всього цивілізованого світу. Вона є маркером успішності світового правосуддя і ми сподіваємося, що до кінця цього року світова спільнота отримає справедливий вирок окружного суду Гааги у справі щодо 4 підозрюваних у збитті літака, яку він розглядає. Ми дуже вдячні за той рівень підтримки, який Україна отримує від міжнародних партнерів. Завдання української прокуратури разом з колегами з інших країн встановити істину та всіх причетних», - резюмувала Генеральний прокурор.

Тітус Корлецян відзначив прогрес у справі МН17 та додав, що отримав багато корисної інформації. Доповідач ПАРЄ перед візитом в Україну вже побував із аналогічною місією в Нідерландах. Він зауважив, що Парламентська Асамблея Ради Європи співпрацює з усіма сторонами у цій справі, щоб її фінальний звіт та подальші рекомендації базувалися на об’єктивній інформації.