Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ірина Венедіктова: Прокуратура стоїть на захисті законного інтересу бізнесу - будувати інвестиційно привабливу державу

Прокурори допомогли зберегти понад 21 млрд грн інвестиційних активів. Про це йшлося на зустрічі Офісу Генерального прокурора та Ради бізнес-омбудсмена із представниками бізнес-асоціацій. На заході підвели підсумки півторарічного періоду роботи спеціалізованого підрозділу із захисту інвестицій та окреслили майбутні напрями співробітництва.

“Бізнес вірить в Україну – це головне, для чого ми починали системну співпрацю із захисту інвестицій. Наше співробітництво - доказ того, що влада, бізнес і громадянське суспільство перебувають у постійному діалозі та знаходять спільну мову. Ми зробили квантовий стрибок і тепер нам важливо утримати цю висоту. Бо підтримка соціально відповідального бізнесу важлива для процвітання країни. За півтора року ми маємо вже понад 70 успішних кейсів відновлення справедливості прокурорами.», - наголосила Генпрокурор Ірина Венедіктова.

Під час зустрічі Генеральний прокурор підписала Стандарти діяльності прокурорів у сфері захисту інвестицій під час досудового розслідування. Вони розроблялися Офісом Генпрокурора спільно із бізнес-асоціаціями та правниками.

«Стандарти - це не декларативний документ, ми створювали їх разом. Сьогодні ми на найвищому рівні їх затвердили та пильно стежитимемо за їх імплементацією. Ми змінюємо політику та ментальність прокурорів. Прокуратура стоїть на захисті законного інтересу представників бізнесу - будівництва інвестиційно привабливої держави», - резюмувала Генеральний прокурор.

Бізнес-омбудсмен Роман Ващук зауважив: «Підписання стандартів для прокурорів відповідає на дві системні рекомендації Ради, що ми представили в останньому системному звіті щодо зловживань та тиску правоохоронців на бізнес. Запровадження стандартів для прокурорів демонструє готовність Офісу Генерального прокурора реагувати на наші рекомендації. Стандарти – добра ініціатива, проте їх треба використовувати щодня, щоб генерувати більше впевненості для бізнес середовища». 


В Офісі Генпрокурора на базі спеціалізованого підрозділу із захисту інвестицій був створений постійно діючий майданчик комунікації. За цей час він опрацював сотні звернень бізнесу. Завдяки принциповій позиції прокурорів та розв’язанню проблем, інвесторами, наприклад, було прийнято рішення про 2,8 млрд прямих інвестицій в економіку України, створення 10 тисяч робочих місць тощо. Учасники зустрічі високо оцінили ініціативу створення окремого підрозділу та його ефективність.

У відкритому діалозі представники Ради бізнес-омбудсмена, Американської торгівельної палати в Україні, Європейської бізнес асоціації, ТСК з питань захисту прав інвесторів ВРУ, СЕО Club Ukraine, ГС «Спілка українських підприємців», Федерації роботодавців України, ВГО «Асоціація платників податків України», Української ради бізнесу, Американсько-української ділової ради, Українського союзу промисловців і підприємців, Торгово-промислової палати України розповіли про результати співпраці із прокуратурою за півтора року. Учасники зустрічі висловили сподівання, що позитивний досвід партнерства з Офісом Генерального прокурора стане прикладом і для інших органів влади в Україні.

Наприкінці зустрічі Ірина Венедіктова отримала відзнаки від Асоціації платників податків та CEO Club Ukraine як символи довіри та ефективної співпраці.