Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ірина Венедіктова: ООН створить команду експертів для допомоги в розслідуванні сексуального насилля як зброї війни

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова в Гаазі зустрілася зі Спеціальним представником Генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства в умовах конфліктів Прамілою Паттен. У ході зустрічі обговорили надання допомоги Україні у розслідування злочинів сексуального насилля як зброї війни.

Праміла Паттен повідомила, що готова організувати групу постійних експертів для роботи в Україні вже найближчим часом. Досвідчені фахівці допомагатимуть прокурорам та слідчим і співпрацюватимуть із громадянським суспільством.

«Впровадження кращих світових практик допоможе нам досягти комплексного захисту постраждалих від сексуального насильства та ефективного розслідування злочинів сексуального насильства, пов’язаних із конфліктом», - підкреслила Ірина Венедіктова.

Вона також додала, що російські війська в Україні використовують зґвалтування як зброю війни. Прокурори документують та разом з іншими правоохоронними органами розслідують такі воєнні злочини у Донецькій, Запорізькій, Київській, Луганській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях.

«Ми розуміємо, що більшість потерпілих поки не звертаються до правоохоронців через страх та стрес після подібних звірств. І тільки створення безпечних умов для тих, хто вижив, зможе змінити цю ситуацію», - зауважила Генпрокурор.

Офіс Генпрокурора у співпраці із командою Генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства в умовах конфліктів розробляє Стратегію щодо всебічного захисту жертв сексуального насильства в контексті збройного конфлікту. Вона спрямована на забезпечення їх реабілітації, запобігання повторній віктимізації та створення ефективного механізму реагування на кожен випадок.

Сторони обговорили доповнення стратегії практичним проектом захисту потерпілих у партнерстві з міжнародними організаціями. «Це має бути захищене середовище, де жертви та свідки зможуть заявити про злочин, отримати комплексні сервіси - медичну, психологічну, юридичну допомогу та відновлення після пережитого», - резюмувала Генеральний прокурор.