Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ірина Венедіктова: Ми повинні змінити парадигму пенітенціарної системи з каральної на цивілізовану (ФОТО)

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова виступила на сесії III щорічної Конференції з питань кримінальної юстиції «Покарання, яке спонукає до змін». Учасники конференції, серед яких Міністр юстиції України Денис Малюська, Генеральний прокурор Норвегії Йорн Сігурд Меуруд та Посол Норвегії в Україні Ерік Сведал, обговорили українсько-норвезьку співпрацю у сфері верховенства права та імплементацію проєкту пробації NORLAU.

«Система виконання покарань є мірилом цивілізованості та демократичності країни, тому її вдосконалення є спільним завданням держави та суспільства. Лише у синергії ми зможемо змінити парадигму пенітенціарної системи з каральної, побудованої на насильстві та приниженні честі й гідності, на цивілізовану, що гарантує дотримання міжнародних стандартів захисту прав людини», – наголосила Ірина Венедіктова.

Посол Норвегії в Україні зауважив, що співпраця з українською стороною була плідною: «Сьогодні ми ділимося досвідом та враженнями від нашої співпраці у цьому надважливому для обох країн питанні, про що свідчить присутність на конференції Генеральних прокурорів обох країн».

Усі учасники та гості погодилися з необхідністю побудови сучасної системи юстиції, яка орієнтована на захист прав людини.

«Норвегія є нашою рольовою моделлю. Її практика у сфері кримінальної юстиції є взірцем для всього світу. З підтримкою партнерів ми вийшли з середньовіччя і рухаємося до 21 сторіччя», – підкреслив Міністр юстиції Денис Малюська.

На сьогодні в Україні працюють 135 установ пенітенціарної системи, де утримується понад 49 тисяч осіб, із них більше 60% – у виправних установах.

«Більшість приміщень установ виконання покарань та слідчих ізоляторів, м’яко кажучи, «потребують ремонту», бо не відповідають елементарним правилам санітарії та гігієни. І ми не боїмося брати на себе відповідальність та закривати установи, які перебувають у критичному і загрозливому для життя людей стані», – заявила Генеральний прокурор.

Надзвичайно актуальним напрямом діяльності Ірина Венедіктова також назвала сприяння в удосконаленні механізмів, що мають стимулювати виправлення та ресоціалізацію засуджених осіб. Йдеться, зокрема, про інститут умовно-дострокового звільнення.

Генеральний прокурор Норвегії Йорн Сігурд Меуруд висловив вдячність українській стороні за зацікавленість норвезьким досвідом та поінформував про роботу пенітенціарної системи у його країні.

«Необхідно встановити баланс між справедливістю, якої вимагає суспільство і жертва, та зменшенням міри покарання», – зазначив він.

Наразі прокурори в Україні на регіональному рівні долучені до реалізації пілотного проєкту пробації NORLAU щодо імплементації нової моделі умовно-дострокового звільнення засуджених до позбавлення волі на певний строк. В її основу покладено оцінку ризику повторного вчинення особою кримінального правопорушення.