Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ірина Венедіктова: Кременчуцька трагедія - масштабне свідчення систематичної політики Кремля вбивства мирних громадян в Україні

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова оглянула місце ракетного обстрілу збройними силами РФ торгового центру у місті Кременчук, де перебували мирні громадяни. 

«Кременчуцька трагедія - не просто воєнний злочин, це злочин проти людяності - масштабне свідчення систематичної політики Кремля вбивства мирних громадян в Україні. Абсолютно цивільний об‘єкт, свідома ракетна атака РФ по скупченню людей», - заявила Ірина Венедіктова. 

На місці події триває пошуково-рятувальна операція - наразі розібрано понад 60% завалів. Паралельно відбуваються й активні слідчі дії: на місці працюють прокурори Офісу Генпрокурора, обласної прокуратури, слідчі поліції і СБУ, а також фахівці Консультативної групи Atrocity Crimes Advisory Group та військові експерти. 

«Кожен уламок ракети, кожен доказ важливий і має бути задокументований за найвищими стандартами міжнародного гуманітарного права, адже ця справа може піти не лише до національного суду, а і стати предметом розгляду у Гаазі», - підкреслила Генпрокурор. 

На даний момент є інформація щодо 18 загиблих цивільних. Також на місці знайдено 7 фрагментів тіл, які ідентифікуватимуться з допомогою ДНК-аналізу. За медичною допомогою звернулось 59 осіб, 25 із них госпіталізовані. Залишаються безвісти зниклими наразі - 36 осіб.  

Генеральний прокурор також поставила завдання правоохоронній системі - дати оцінку ситуації, чому громадський об‘єкт не був евакуйований під час повітряної тривоги. «Ми платимо ціною життів за нехтування безпекою, борючись із ворогом, який щодня накриває вогнем школи, садки, лікарні і житлові будинки. Якщо тут була недбалість - за це мають відповісти. Сирени – це сигнал, який під час війни не можна ігнорувати нікому», - наголосила вона.