Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ірина Венедіктова: Гуртуємо коаліцію заради правосуддя проти агресії РФ

Дві країни вже розпочали власні кримінальні провадження щодо вторгнення Росії до нашої держави.

Генпрокуратура Литви розпочала досудове розслідування агресії, незаконного поводження з людьми, забороненого міжнародним правом та заборонених воєнних атак Росії в Україні.

Генпрокуратура Польщі розпочала слідство у справі про початок і ведення загарбницької війни.

Інші держави теж в процесі реєстрації таких проваджень та початку розслідувань. Чому це важливо? Наші колеги теж збиратимуть та документуватимуть свідчення людей, які втікають від війни, всі докази для притягнення агресора до кримінальної відповідальності на всіх можливих рівнях.

Ірина Венедіктова поговорила сьогодні з Генпрокурором Англії та Уельсу Суеллою Браверман та Генпрокурором Італії Джованні Салві. Подякувала за підтримку України через подання до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду, завдяки яким запущений процес повноцінного розслідування ситуації в Україні.

“Також принципова для нас допомога партнерів на надважливих напрямах: розширенні географії національних розслідувань щодо російської агресії; створенні міжнародних спільних слідчих груп щодо кривавої війни в Україні; співпраці в рамках таск-форс, яку ми створюємо в Офісі Генпрокурора для розшуку, арешту і конфіскації активів та майна воєнних злочинців з РФ за кордоном”, - зазначила вона.

“У нас вже 13 підозрюваних високопосадоців РФ, а будуть тисячі. І ми маємо зробити все, щоб на кордоні кожної цивілізованої країни їх чекав «червоний прапорець» на арешт, а їхні вілли і яхти були конфісковані на відбудову нашої країни, яку вони нищать своїми смертоносними ракетами”, - додала Ірина Венедіктова.