Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Інструктори зі США та Великої Британії навчали українських прокурорів створювати за допомогою дронів 3D-моделі місць воєнних злочинів

Українські прокурори з прифронтових та деокупованих регіонів пройшли підготовку з керування дронами для проведення слідчих дій в рамках документування воєнних злочинів.

Раніше американська компанія-виробник Skydio безоплатно передала 9 дронів для потреб спеціалізованих підрозділів, які займаються розслідуванням злочинів в умовах збройного конфлікту у Донецькій, Запорізькій, Київській, Луганській, Миколаївській, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівської обласних прокуратурах.

Ці регіони найбільше постраждали від збройної агресії рф. Сьогодні там продовжується фіксація десятків тисяч воєнних злочинів, а їх кількість щоденно збільшується.

За допомогою дронів з сучасним програмним забезпеченням прокурори зможуть проводити огляд місця злочину та створювати 3D-моделі пошкоджених російськими військами об’єктів та цілих територій.

«Зруйнований обстрілом об’єкт необхідно фотографувати з різних ракурсів, аби повністю зафіксувати важливі деталі у протоколі огляду. Тепер зможемо це робити набагато швидше та якісніше. Це скорочує час проведення слідчих дій, економить людський ресурс, дозволяє зберегти дані у цифровому вигляді для їх аналізу», – підкреслює начальник управління Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора Денис Лисенко.

Застосування передових технологій у процесі розслідування допомагатиме встановити обставини вчинення воєнних злочинів, передусім нападів на обʼєкти, захищені міжнародним правом, їх наслідки та можливих причетних осіб.

«У цього дрона присутній штучний інтелект. Ми задаємо лише той об’єкт, який потрібно відсканувати. Там, де не зможе пройти людина, зможе пролетіти дрон. Він досить добре оминає перешкоди, тому його можна використовувати, наприклад, на замінованій території або відразу після "прильоту"», – розповідає учасник навчань, прокурор Запорізької обласної прокуратури Владислав Туркін.

«Такі огляди – це унікальний доказ агресії рф та нападів на цивільну інфраструктуру. Ми зможемо надати експертизу, яка підтверджує, що це ракета російського виробництва, здійснено пуски з Каспійського моря чи акваторії Чорного моря. Ці докази можна буде використати як в національних, так і в міжнародних судах», – додає прокурор Київської обласної прокуратури Олександр Кухарук.

Навчання організував Офіс Генпрокурора за сприяння Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) спільно із представниками американської компанії Skydio.

Близько місяця українські прокурори готувалися під контролем американських та британських інструкторів компанії-розробника.

Програма складалася з кількох етапів: теоретична підготовка прокурорів, яка відбувалася в академії компанії Skydio онлайн та на базі Тренінгового центру прокурорів України, а також практичні польоти в реальних умовах, які проходили в Гостомелі Київської області.